Czym jest pyłek pszczeli?
Pozostaje w cieniu swojego sławnego kuzyna miodu. Jednak bez niego nie moglibyśmy się cieszyć słodyczą płynącą z miodów. Pyłek pszczeli kryje w sobie także wiele wspaniałych właściwości. Włączenie go do codziennej diety pomoże nam w uzupełnieniu witamin oraz minerałów i pozytywnie wpłynie na nasze zdrowie. Nasz organizm będzie nam z całą pewnością wdzięczny. Pyłek pszczeli to męskie komórki rozrodcze produkowane przez kwiaty. Jego głównym zadaniem jest umożliwienie roślinom rozmnażania. Dodatkowo odpowiada za wydawanie przez nie owoców.
Pyłek kwiatowy jest prócz miodu, głównym pokarmem pszczół. Jego zadaniem jest dostarczenie im białka, tłuszczu, soli mineralnych oraz składników odżywczych. Miód ma być przede wszystkim źródłem energii.
Właściwości odżywcze
Właściwości odżywcze i terapeutyczne pyłku są wynikiem jego składu chemicznego. Wykryto w nim ponad 250 różnych substancji chemicznych. Głównymi węglowodanami w jego składzie są fruktoza, glukoza i maltoza. W pyłku pszczelim udało się wyodrębnić aż 12 różnych kwasów tłuszczowych. Są to między innymi kwas linolenowy, linolowy, arachidonowy oraz palmitynowy. Dodatkowo wykryto w jego składzie aż 32 różne aminokwasy. Między innymi izoleucynę, leucynę i walinę, czyli aminokwasy rozgałęzione BCAA. Prócz nich także fenyloalaninę, metioninę i lizynę oraz wiele innych.
Prócz makroskładników odżywczych możemy w pyłku znaleźć także całą gamę mikroelementów:
- Potas – odpowiedzialny jest za prawidłowe funkcjonowanie układu nerwowego oraz mięśni. Stabilizuje także ciśnienie krwi.
- Witamina B12 – której jednym z zadań jest utrzymanie prawidłowego funkcjonowania metabolizmu, a także wpływ na zmniejszenie zmęczenia umysłowego i fizycznego.
- Żelazo – którego niedobory powodują chorobę zwaną anemią. Pierwiastek ten w naszym organizmie sprawia, że prawidło funkcjonują między innymi nasze funkcje poznawcze.
- Fosfor – odpowiedzialny jest za metabolizm energetyczny i prawidłowe funkcjonowanie błon komórkowych. W nadmiarze jest szkodliwy, lecz w odpowiednich ilościach przyczynia się do posiadania zdrowych, silnych zębów.
Dodatkowo w pyłku pszczelim zidentyfikowano krzem, mangan, magnez, sód cynk, selen, jod oraz witaminy z grupy B, A, E, C, D oraz H.
Pyłek pszczeli – zdrowie z natury
Pyłek pszczeli stanowi produkt doskonały pod względem biologicznym dla naszego organizmu. Dostarcza wielu cennych składników odżywczych i jest świetnie przyswajalny. Wzmacnia on apetyt i reguluje przemianę materii. Dzięki czemu u osób otyłych doprowadza do spadku wagi ciała. W przypadku osób ciężko pracujących świetnie wzmacnia organizm. Ma również działanie anty anemiczne. Oznacza to, że zwiększa liczbę czerwonych ciałek krwi i sprzyja polepszeniu przyswajania żelaza.
Bardzo pozytywnie oddziałuje również na naszą psychikę i samopoczucie. Zmniejsza nerwowość i rozdrażnienie. Wspomaga leczenie depresji i zwiększa ukrwienie tkanki nerwowej. Dzięki temu może zostać wykorzystany jako naturalny środek antydepresyjny oraz poprawiający zdolności psychiczne.
Stosowany wspólnie z miodem wspomoże leczenie kataru siennego oraz astmę. Przyczynia się do leczenia chorób alergicznych. Dodatkowo obniża poziom złego cholesterolu i wspomaga normalizację ciśnienia krwi. Sprawdza się w leczeniu zaburzeń krążenia.
Istotną jego właściwością jest regulacja trawienia. Dzięki niemu możemy pozbyć się zarówno biegunki, jak i zaparć. Łagodzi także objawy choroby wrzodowej żołądka.
Pyłek pszczeli ma działanie antybiotyczne, ponieważ zwalcza chorobotwórcze bakterie. Poprawia wzrok i sprzyja leczeniu cukrzycy. Dzięki swoim wszystkim właściwościom i olbrzymiej dawce witamin znalazł również zastosowanie w przemyśle kosmetycznym. Działa odmładzająco na skórę.
Kto powinien unikać pyłku kwiatowego?
Uczulenie na mód, bądź produkty pszczele jest bardzo rzadkie. Niestety spotykane. Osoby uczulone w kontakcie z pyłkiem mogą dostać kataru, bólu głowy, nudności oraz biegunki.
Stosować go można o każdej porze dnia, jako wspaniały dodatek do potraw. W celach leczniczych zaleca się zjadać od 4 do 8 łyżek dziennie w kilku porcjach na 30 minut przed posiłkami. Daje nam to od 20 do 40 gramów na dobę. Ceny pyłku różnią się w zależności od jego jakości oraz producenta. Moim zdaniem lepiej jednak kupić ten droższy i mieć pewność co do tego, że dokonaliśmy najlepszego możliwego zakupu.
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.