Witamina A
Otóż jest silnym przeciwutleniaczem, oddziałuje na naszą skórę, włosy, paznokcie oraz co najistotniejsze na wzrok. Jej niedobór może powodować problemy z widzeniem po zmierzchu, czyli tak zwaną kurzą ślepotę. Chcielibyście poznać jej właściwości nieco bliżej? W takim razie zapraszam do lektury.
Właściwości
Witamina A bardzo silnie i korzystnie wpływa na nasze oczy. Słyszeliście kiedyś o rodopsynie? Jest to światłoczuły barwnik siatkówki oka. Witamina a wchodzi w jego skład, będąc odpowiedzialna za widzenie po zmroku. Dlatego właśnie babcia zawsze wciskała mi do jedzenia marchewki jako idealne jej źródło. To oczywiście dopiero wierzchołek góry lodowej. Witamina A ma zdecydowanie szersze pole działania. Bez niej nie byłby możliwy metabolizm zarówno białek jak i hormonów steroidowych. Wspomaga wzrostu komórek nabłonka i tkanki kostnej, jednocześnie przyczynia się do ich różnicowania. Ma zbawienny wpływ na skórę. Większość kobiet cierpiąca na rozstępy stosuje kremy z witaminą A. Dlaczego? Ponieważ tego typu problemy, przebarwienia czy nawet blizny mogą zniknąć dzięki jej dobroczynnemu wpływowi. Przemysł kosmetyczny tworzy coraz to nowe produkty, a kobiety chętnie za nie płacą i biznes się kręci.
Nasz organizm jest naprawdę wspaniałą maszyną, chociaż to złe określenie. Potrafi magazynować witaminę A. Jednak także łatwo się jej pozbywa. Kto pamięta grupę witamin rozpuszczalnych w tłuszczach? A,D,E,K – dokładnie tak. Witamina A rozpuszczalna jest w tłuszczach dlatego właśnie jej najlepszymi źródłami są oleje. Bez udziału tłuszczów nie będzie możliwa jej absorpcja. Działanie, z którego ucieszą się zarówno młodzi chłopcy jak i dorośli mężczyźni to pomoc witaminy A w zwalczaniu trądziku oraz wypadających włosów. Znajdzie także zastosowanie w przypadku osłabienia organizmu. Wspomniałem już, że jest przeciwutleniaczem ,dzięki temu wspomaga odporność i zapobiega infekcjom oraz przeziębieniom. Zwłaszcza w okresie jesiennym tak informacja może być nieoceniona.
Obawiać należy się jednak syntetycznej witaminy A. dlaczego? Po pierwsze nie ma tak pozytywnego działania na nasz organizm, a po drugie syntetyczny β-karoten w połączeniu z dymem papierosowym może powodować zwiększone ryzyko zachorowania na raka płuc. Wniosek? Rzuć palenie!
Gdzie szukać witaminy A
Najlepszymi źródłami witaminy A oraz prowitaminy A są oczywiście źródła naturalne. Wspomniałem już są nimi oleje. Dlatego warto zwrócić uwagę na tran, olej z wątroby rekina, dorsza i innym ryb. Także w wątrobie wieprzowej występuje spora jej ilość. Kolejnymi świetnymi źródłami są żółtka jaj i tłuste sery. W mniejszych ilościach znajdziemy ją także w takich warzywach jak marchewka, sałata, pietruszka, brokuły, szpinak czy dynia.
Skutki nadmiaru i toksyczność
Witamina A wykazuje toksyczność dla naszego organizmu. Oznacza to, że możemy ją przedawkować. Nie jest to jednak łatwe, dlatego nie należy się obawiać. Żeby to nastąpiło musielibyśmy chyba zjeść wątrobę niedźwiedzia polarnego. Jest ona najbogatszym źródłem witaminy A. Dla nas jest praktycznie nie jadalna. Nadmiar może powodować zaburzenia układu pokarmowego oraz drażliwość. Pojawić się mogą nudności, wymioty oraz zmiany skórne. Skrajnym objawem jest powiększenie śledziony i wątroby.
Niedobór, przyczyny i skutki
W dzisiejszym świecie cierpimy raczej na niedobór niż nadmiar witamin i minerałów. dlatego opiszę to zagadnienie trochę szerzej. Nie dobór witaminy A może powodować takie dolegliwości jak zaburzenia widzenia oraz osłabiona odporność. Łatwo także możemy przekonać się czy cierpimy na niedobór poprzez zwrócenie uwagi na stan naszej skóry. Może ona stać się szorstka i mogą wystąpić na niej wysypki. Dodatkowo włosy i paznokcie stają się bardzo kruche i łamliwe. Brak witaminy A spowalnia także proces gojenia ran co jest podwójnie niebezpieczne dla cukrzyków.
Ważną informacją dla palaczy jest to, że o ile muszą uważać na syntetyczną witaminę A, to niedobór tej naturalnej zwiększa ryzyko zachorowania na raka płuc i jamy ustnej. Skąd biorą się niedobory? Najczęściej możemy je zaobserwować u kobiet w ciąży oraz właśnie cierpiących na cukrzycę. Podatni będą też ludzie obawiający się tłuszczów. Dieta nisko tłuszczowa jest jedną z najczęstszych przyczyn niedoboru witaminy A, ponieważ nie jest ona wstanie się bez niego wchłonąć. Kolejną przyczyną jest niedobór cynku, którego brak nie tylko osłabia nasze libido. Bierze on także udział w transporcie witaminy A, co za tym idzie gdy go brakuje, brakuje dla niej transportu.
Podsumowanie
Witamina A jest bardzo ważnym mikroelementem dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu. Warto jednak zdać sobie sprawę, że marchewka nie jest jej najlepszym źródłem i że bez tłuszczów nie dojdzie do absorpcji tej witaminy. Wybierajmy zawsze jak najbardziej naturalne źródła witamin i minerałów bo jak można się przekonać na tym przykładzie, syntetyczne wersje często mogą nam bardziej zaszkodzić niż pomóc.
Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.
Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.
Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.
W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.