Przejdź do głównej zawartości
Suplementy

Witaminy dla kobiet w ciąży

Witaminy dla kobiet w ciąży
Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk8 lat Ago
Wyświetl profil Jennifer Blow

Temat suplementacji u kobiet w ciąży jest bardzo newralgiczny, ponieważ kobiety podchodzą do niego z olbrzymią dozą nieufności. Trudno się dziwić, w końcu chodzi o zdrowie ich i ich jeszcze nienarodzonych dzieci. Wielu lekarzy zaleca suplementacje określonymi witaminami.

Kobiety będąc w okresie ciąży mają zdecydowanie większe zapotrzebowanie na niektóre składniki odżywcze, a zwłaszcza na żelazo, witaminę D3, kwasy tłuszczowe DHA i EHA oraz kwas foliowy.

Kwasy Omega 3

Na początek zacznijmy od zapotrzebowania na kwasy omega 3. Są one bezwzględnie ważne do rozwoju układu nerwowego i połączeń nerwowych u maleństwa. Oznacza to, że skoro w naszej codziennej diecie sami spożywamy go za mało to tym bardziej dla kobiety w ciąży niezbędna okazać się może suplementacja. Należy jednak umiejętnie wybrać preparat, ponieważ duża część kwasów tłuszczowych zanieczyszczona jest metalami ciężkimi takimi jak rtęć. Niedobór tego składnika może zahamować wzrost oraz rozwój dziecka. Wpłynie on oczywiście także na zdrowie matki, ponieważ organizm dziecka zacznie korzystać z tych kwasów, które będą dla niego dostępne. Sprawi to, że organizm matki zacznie słabnąc co będzie widoczne po zmianach skórnych, wypadaniu włosów i łamliwości paznokci. Ucierpi także psychika, gdyż kobieta będzie ciągle poddenerwowana, rozdrażniona i zdekoncentrowana. Kwasy omega 3 mają olbrzymi wpływ na pamięć, więc ciągłe zapominanie i problemy ze skupieniem myśli są podstawowymi objawami dużych niedoborów. Badania dowodzą, że odpowiednia ilość DHA zmniejsza ryzyko przedwczesnego porodu i pozytywnie wpływa na masę płodu.

Witamina D3

Istotną witaminą będzie D3, która jest odpowiedzialna za prawidłowy rozwój kośćca. Dzieci, które mają za mało tej witaminy cierpią na problemy ze stawami i słabą mineralizację kości, najczęściej spotykaną chorobą przy niedoborze D3 jest krzywica. Preparaty z witaminą D dla kobiet w ciąży dostępne są na receptę. Warto zauważyć, że skoro aż 95% Polskiego społeczeństwa cierpi na niedobór tej witaminy to kobieta w okresie ciąży bezwzględnie powinna zacząć ją suplementować. Niedobory związane są z tym, że aż 80% produkcji witaminy D wymaga udziału słońca, które jest dla nas często niedostępne. Spowodowane jest to trybem życia, pracą w zamkniętych pomieszczeniach oraz zachmurzeniem.

Kwas Foliowy

Wielu lekarzy zaleca kobietom przyjmowanie kwasu foliowego. Czym on w ogóle jest i jaki ma wpływ ma ciąże? Kwas foliowy jest to substancja, której nasz organizm nie wytwarza samodzielnie, a z pożywienia nie jesteśmy wstanie dostarczyć jego odpowiedniej ilości w okresie ciąży. Oznacza to, że kobiety skazane są na suplementacje. Jest on witaminą z grupy B, dokładnie B9. Kwas foliowy ma olbrzymi wpływ na rozwój układu nerwowego u dzieci. Jego niedobór może powodować poważne uszczerbki na zdrowiu i wady wrodzone. Odpowiednia ilość ma pozytywny wpływ na samopoczucie, psychikę, a także prace całego układu nerwowego. Wspomaga pracę układu pokarmowego i zapobiega anemii. Istotną informacją jest, że B9 podobnie jak pozostałe witaminy z tej rodziny rozpuszczalna jest w wodzie. Pozostałe witaminy z grupy B również będą odgrywać istotną rolę w okresie ciąży. Mają one duży wpływ na procesy krwiotwórcze, czyli tworzenie się czerwonych krwinek oraz hemoglobiny.

Co na dodatek?

Pozostałe witaminy i minerały są równie ważne. Doskonale zdajemy sobie sprawę jak istotną rolę mikroskładniki odżywcze pełnią w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu. Czasami ciężko jest dostarczyć ich odpowiednią ilość dla jednego organizmu, a co dopiero w okresie ciąży, gdy to zapotrzebowanie jest powiększone. Nie będę tutaj mówił o każdej z witamin oddzielnie. Powiem więcej na temat żelaza. Jest to pierwiastek wchodzący w skład hemoglobiny krwi i bierze udział w transporcie tlenu do każdej najmniejszej nawet komórki naszego ciała. Ważne jest to, że kobiety są znacznie mocniej niż mężczyźni narażone na niedobory tego składnika. W okresie ciąży zapotrzebowanie na żelazo wzrasta dodatkowo, co skutkuje tym, że należy bardzo mocno dbać o jego uzupełnianie. Ma olbrzymi wpływ, podobnie jak kwas foliowy, na rozwój płodu. Ze statystyk wynika, że aż 45% kobiet oczekujący dziecka cierpi na anemie spowodowaną niedoborem żelaza. Objawami takiego stanu są łamliwość włosów, paznokci oraz ogólne osłabienie organizmu spowodowane niedotlenieniem tkanek. Konsekwencje dla dziecka są poważniejsze, gdyż może dojść do wcześniejszego porodu, z małą masą urodzeniową maleństwa, a nawet do poronienia.

Co wybrać?

Podsumowując, kobiety w okresie ciąży są bardziej narażone na wszelkiego rodzaju braki składników odżywczych. Stąd właśnie biorą się ich zachcianki żywieniowe. Organizm sam domaga się pewnych substancji i daje o tym znać poprzez wzbudzenie łaknienia. Często są to ogórki kiszone w czekoladzie, a często także duża pizza. Nie ma reguły. Wszystko uzależnione jest od tego czego w danym momencie organizm potrzebuje. Kobieta w okresie ciąży powinna znajdować się pod stałą opieką doświadczonego lekarza i moim zdaniem także dietetyka. Taka opieka pozwoli na zachowanie komfortu psychicznego u obojga rodziców i prawidłowy rozwój maleństwa.

Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk
Wyświetl profil Jennifer Blow

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.

myprotein