Przejdź do głównej zawartości
Suplementy

Yerba Mate – właściwości, rodzaje i działanie

Yerba Mate – właściwości, rodzaje i działanie
Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk8 lat Ago
Wyświetl profil Jennifer Blow

Yerba Mate i jej właściwości

„Yerba Mate? A tak to ta dziwna w smaku herbata, prawda?” Coraz częściej spotykamy się z tą nazwą, lecz nie mamy tak naprawdę pojęcia, czym jest i jak działa. W tym artykule przybliżę wam właściwości tego specyfiku. Yerba Mate jest bardzo popularnym napojem, zwłaszcza w Ameryce Południowej. Jej działanie jest zbliżone do kawy oraz herbaty. Ma nad nimi jednakże sporą przewagę. Jaką - dowiecie się z dalszej części artykułu. Zapraszam do lektury!

Smak Yerba Mate może nie zachwycić, zwłaszcza na początku przygody z tym naparem. Ma gorzkawy smak, co sprawia, że pierwszy łyk może odrzucić. Nasz organizm jednak zdecydowanie lepiej wie co dla nas dobre, niż nasze kubki smakowe. Dlatego właśnie chętnie weźmiemy drugi łyk i kolejny, aż osuszymy kubek. Nasze ciało dzięki Yerba Mate nauczy się, że nie wszystko co zdrowe musi być smaczne i słodkie. Nasze kubki smakowe szybko się przystosują i już drugi kubek będzie smakować zdecydowanie lepiej. Dla osób bardziej opornych istnieje możliwość przegryzania naparu na przykład rodzynkami.

Istnieje kilka rodzajów Yerba Mate, które będą się różnić smakiem, mocą naparu, aromatem oraz sposobem uprawy liści. Wyróżnić możemy:

Arbacuá (wędzona) – herbata suszona i wędzona dymem palonego drewna. Laborada con palo – herbata przygotowana z gałązkami. Sin palo – herbata bez gałązek. Ostada – herbata, której liście są pieczone, przez co ma ona słodszy smak.

Yerba Mate, prócz walorów smakowych posiada liczne właściwości prozdrowotne. Przede wszystkim potrafi mocno pobudzić. Działa zdecydowanie lepiej niż kawa, ze względu na to, że zawiera w sobie magnez, witaminę B6 oraz właśnie kofeinę. Są to składniki, które są powszechnie wykorzystywane w celach poprawy koncentracji oraz pobudzenia organizmu. Dlaczego? Kofeina, blokuje receptory odpowiedzialne za odczuwanie zmęczenia, magnez i witamina B6 mają zbawienny wpływ na pracę mózgu. Oznacza, to że kubek Yerba Mate może wspomóc procesy uczenia się oraz wzmocnić efektywność pracy. Dodatkowym atutem naparu są substancje wspomagające takie jak teobromina oraz teofilina, które są kuzynkami kofeiny.

Yerba Mate zawiera w sobie kompleks witamin z grupy B, witaminę A, C oraz H. Również minerały takie jak wspomniany już magnez, cynk, chrom i potas. Właśnie dlatego tak wspaniale oddziałuje na nasz umysł i ciało. Kolejnym ważnym aspektem działania naparu jest oczyszczanie. Wspomaga on usuwanie toksyn nagromadzonych w nas przez oddychanie skażonym powietrzem. Jest też wstanie pomóc usprawnić procesy trawienne. Czasami dochodzić może do zwiększenia tępa wypróżniania się, lecz tylko w efekcie intensywnego oczyszczania. Jest to także pozytywny objaw, pod warunkiem, że nie trwa za długo. Ksantyny, czyli substancje typu kofeina i teobromina mają działanie moczopędne, co pomoże w filtracji organizmu oraz wspomoże pracę nerek.

Zwłaszcza kobiety sugerują, że pijąc regularnie napary z Yerby zauważają dużą poprawę kondycji włosów, skóry oraz paznokci. Spowodowane będzie to przede wszystkim dużą dawką antyoksydantów zawartą w napoju. Witaminy A oraz C, a także witamina E zwana witaminą młodości mają olbrzymi wpływ na nasz wygląd. Zwalczają wolne rodniki tlenowe, które powstają na skutek wysiłku, zmęczenia, oddychania. To one są odpowiedzialne za powstawanie nowotworów, starzenie się i wszystkie te niepożądane procesy, jakich chcemy uniknąć. Przeciwutleniacze zawarte w Yerba Mate skutecznie nas chronią. Dzięki tak dużej ich ilości napar potrafi skutecznie poprawić samopoczucie. Tą zasługę można także przypisać magnezowi, który działa uspokajająco na układ nerwowy.

Proces parzenia Yerba Mate może wydawać się skomplikowany, jednak najważniejsza jest temperatura wody. Powinna ona wynosić około 70-80 stopni Celsjusza. W przeciwnym razie napar straci większość ze swoich drogocennych właściwości. Osobiście wypijam przynajmniej jeden kubek tego naparu dziennie. W ostatnim czasie całkowicie zastąpiłem kawę właśnie Yerbą i muszę przyznać, że póki co nie żałuje. Wydaje się, że napar ma same pozytywne strony. Wiele badań wskazuje jednak na wpływ picia gorącej Yerba Mate na powstawianie nowotworu górnych dróg pokarmowych. Przede wszystkim przełyku. Nie powinny po nią sięgać zdecydowanie kobiety w ciąży oraz osoby cierpiące na wrzody żołądka.

„Yerba Mate? A tak to ta dziwna w smaku herbata, prawda?” W tym artykule przybliżę wam właściwości tego specyfiku. Jej działanie jest zbliżone do kawy oraz herbaty. Ma nad nimi jednakże sporą przewagę. Jaką – dowiecie się z dalszej części artykułu. Zapraszam do lektury!

Jennifer Blow
Redaktor i Wykwalifikowany Dietetyk
Wyświetl profil Jennifer Blow

Jennifer Blow jest naszym UKVRN Registered Associate Nutritionist - Brytyjskim rejestr kompetentnych i wykwalifikowanych specjalistów w dziedzinie żywienia. Ma tytuł Licencjata Nauk Ścisłych W Dziedzinie Nauk Żywieniowych i Magistra Nauk Ścisłych W Dziedzinie Badań Nad Odżywianiem, a obecnie specjalizuje się w stosowaniu suplementów sportowych dla zdrowia i sprawności fizycznej, popartych badaniami opartymi na dowodach naukowych.

Jennifer była cytowana lub wymieniana jako dietetyk w najważniejszych publikacjach internetowych, w tym w Vogue, Elle i Grazia, za jej wiedzę z zakresu nauk żywieniowych dla ćwiczeń i zdrowego trybu życia.

Jej szerokie doświadczenie obejmuje pracę z NHS na próbach interwencji dietetycznych, po konkretne badania naukowe nad suplementacją kwasów tłuszczowych omega-3, a także wpływ fast foodów na zdrowie, które przedstawiła w corocznej Konferencji Nutrition Society. Jennifer bierze udział w wielu wydarzeniach związanych z rozwojem zawodowym, aby zapewnić, że jej wiedza i praktyka pozostaje na najwyższym poziomie. Dowiedz się więcej o doświadczeniu Jennifer tutaj.

W wolnym czasie Jennifer uwielbia wędrówki po wzgórzach i jazdę na rowerze, a w swoich postach uwielbia udowodniać, że zdrowe odżywianie nie oznacza głodu przez całe życie.

myprotein